Frisca si Lactate
Frișca este, de fapt, grăsimea din laptele integral, obținută prin separarea din laptele pasteurizat (proces tehnologic prin care se distrug bacteriile dăunătoare), ca mai apoi să fie omogenizată în așa fel încât grăsimea să se distribuie uniform și să se capteze sau să fie specifice.
Grăsimea proaspătă și dulce este frișcă lichidă, în timp ce frișca supuse procesului controlat de fermentație se transformă în smântână fermentată, cu un gust ușor acrișor.
Cum sunt folosite cele două tipuri?
Dacă este încălzită prea mult, smântâna se separă ori devine foarte lichidă. În sosuri sau în supe se poate adăuga orice tip de smântână, fără probleme – însă vasul trebuie îndepărtat de pe flacără.
Smântâna dulce, nefermentată, cu un conținut ridicat de grăsimi, poate fi fiartă în sosuri oferindu-le consistență și finețe.
În ceea ce privește valoarea nutritivă, cu câte frișca este mai grasă, cu atât este mai catifelată și gustoasă! Frișca și smântâna sunt bogate în vitamina A, necesare, ochilor și sistemului imunitar, dar și în calciu, necesare oaselor și dinților.
Dacă vrei varianta dietetică, poți opta pentru frișca vegetală, disponibilă sub formă de spray, lichidă, fără grăsimi animale.
Subcategorii